Knirkende gulve

Problemer med knirkende gulve opstår primært ved gulve på strøer eller bjælker. Årsagen skyldes i de fleste tilfælde at bjælker eller strøer har været for fugtige ved lægning, og/eller forkert anvendte søm eller skruer.

Problemer med gyngende og knirkende gulve, kan for en del boligejere være en uoverskuelig opgave at løses vores råd vil i mange tilfælde være, spørg fagmanden, hvis du er i tvivl, der sker ikke noget ved at få et tilbud på det, og så får du et billede af hvad man kan gøre for at løse problemet.
Få stillet en diagnose på gulvet der knirker eller gynger, og få en løsning på problemet som er til at leve med.

Hvis du har et problem med dit gulv, skal det gribes an på forskellige måder. Det kan variere fra hvilken boligtype vi bor I samt hvilken gulvtype vi har i vores bolig.

Et eks kan være, at i et hus fra 1900 tallet er gulvet sunket pga af sætningskader.
Sætningskader kan skyldes at fundamentet er sunket i bygningen og har skabt en stor ujævnhed eller niveauforskel i gulvkonstruktionen
Et andet eks kunne være at gulvet har løsnet sig fra bjælkelaget i en etageejendom, og her i dette tilfælde dykkede man de synlige søm i plankegulvet og gulvknirkeriet var forsvundet.

Har du et problem med dit gulv, brug din sunde fornuft og prøv at vurdere gulvet selv, i første omgang. Dan din egen mening om gulvproblemet, hvilken type gulv er det? Plankegulv/bræddegulv-parketgulv-laminatgulv osv. Er det et nyt gulv eller ældre gulv,
Er sømmende synlige, er gulvet slidt ned til feer og not,er gulvet lagt rigtigt ,er der den rigtige afstand fra væg til gulvbrædderne så gulvet kan arbejde ,har du lagt gulvet selv ,og har du husket at læse lægge anvisningen grundigt inden man lægger gulvet, alle disse ting spiller ind
Når man har med gulve der knirke, gynger eller der skal lægges nyt gulv.

Et eks på hvor galt det kan gå er,I et hus hvor der skulle lægges ca 60m2 22mm masiv parket.
Her havde beboeren anbragt Parketgulvet i en fugtig garage, når de så hentede parketgulvet i garagen og ind I stuen, og lagde gulvet, så det jo fint ud ,men da der kom mere varme på i huset arbejdede trægulvet så stod gulvet i en bue over gulvet.Parketgulvet havde ikke den rigtige fugtighed, derfor udvidede gulvet sig.

Du sagtens gå i gang med at lægge sit gulv selv, men husk altid at
følge lægge anvisningen og mål gulvet med vaterpas,eller lej et laser vaterpas og se om det evt skal rettes op inden, ellers kan det være spildt arbejde.
Er du i tvivl om hvordan man griber en større sag om lægning af gulve, kontakt da altid fagmanden.

Træ arbejder og derfor skal man overholde div mål og anvisninger.

Når du køber gulvbrædder og gulvmaterialer anvend kun de bedste materialer.

De hyppigste årsager til at gulvet der knirker

Her er nogle af de hyppigste årsager til at gulvet knirker eller gynger:

  1. Sømmene er ikke slået ordentligt i.
  2. Gulvbrædderne har ikke den fornødne stivhed til den anvendte bjælkeafstand
  3. Gulvbrædderne er ikke holdt i tæt kontakt med bjælkerne under sømning/skruning.
  4. Der er brugt fugtigt træ, der efterfølgende er tørret. Der kan ske to ting : træet har vredet sig under tørringen, og/eller træet er blevet mindre under tørringen.
  5. Bjælkerne er ikke i samme niveau, og flere af bjælkerne har haft et større eller mindre fugtindhold, en anderledes udskæring eller blot et helt anderledes svind ved/efter lægning og er derfor tørret til en anden størrelse.
  6. Manglende kontrol af træets fugtighed inden lægning af gulvet, resultatet kan blive at gulvet slår og udvider sig.
  7. Glemt at checke om gulvunderlaget var i orden inden lægning af laminatgulv, samt manglende afstandsklodser fra gulv til væg.

Andre gode råd om gulve

Hvis du er bange for at lave mærker i gulvet når du slår søm i eller skal dykke dem, kan du lave en masonitbrik med et hul i midten, der er lidt større en sømhovedet. Så laver du ikke mærker hvis du slår ved siden af, eller hvis du slå det for langt ned. Og så kan du dykke det ned i træet med en dyknagle til sidst.